środa, 31 października 2012

Dynia marynowana

Korzystając z ciągle trwającego sezonu dyniowego, proponujemy dziś domowy przepis na marynowane kostki dyni z goździkami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, wędlin lub pieczonego mięsa.

Dynia marynowana:

Składniki:
1 nieduża dynia lub 1/4 dużej (opcjonalnie)
190ml (0,75 szklanki) octu 6%
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli morskiej
625 ml (2,5 szklanki) wody
łyżeczka goździków
łyżeczka gałki muszkatołowej lub cynamonu

Wykonanie:
Umyć i oczyścić dynię, usunąć pestki. Oddzielić miąższ od skóry, pokroić go w niedużą kostkę (np. 1,5 na 1,5cm). Zagotować wodę, wrzucić kostki dyni na wrzątek, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Przegotowane kostki dyni odcedzić, zostawić na durszlaku do ostudzenia. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, dodać cukier, sól, goździki, cynamon lub gałkę muszkatołową. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zalewę lekko ostudzić.
Umyte słoiki wyparzyć w piekarniku, każdy z nich wypełnić kostkami dyni, po czym zalać ciepłą zalewą z goździkami. Mocno zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej przez 15-20 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz