wtorek, 30 października 2012

Wyprawa do lasu... i grzyby duszone

Oto fotorelacja z naszej wyprawy do lasu sprzed dwóch tygodni. Udało nam się trafić na bardzo ładną pogodę i całkiem udane zbiory, a także na... zaczarowanego księcia z bajki;). Większość zebranych grzybów przeznaczamy do suszenia, jako późniejsze nadzienie do wigilijnych pierogów, pozostałą część postanowiłyśmy udusić z aromatyczną cebulką i naturalnymi przyprawami. Przepis na to smaczne i pożywne danie prezentujemy poniżej:)...





Pocałunek dla zaklętego księcia z bajki;)?


Grzyby duszone: (porcja dla 4 osób)

Składniki:
0,75 kg leśnych grzybów (u nas podgrzybki, borowiki, koźlaki, kurki)
jogurt naturalny typu greckiego (średnie opakowanie)
cebula biała (2 sztuki)
masło prawdziwe (82% tł.) (1 łyżka)
liście laurowe (2-3 szt.), ziele angielskie (4-5 ziarenek), 
pieprz czarny (6-8 ziarenek), sól morska (do smaku)

Wykonanie:
Zebrane grzyby oczyścić, oddzielić korzonki od kapeluszy, dwukrotnie namoczyć i wypłukać w chłodnej wodzie. Osączyć na durszlaku. Pokroić na grube plasterki lub w kostkę i obgotować we wrzątku przez 20-30 minut. Odcedzić, roztopić łyżkę masła w garnku z grubym dnem, pokroić cebule w piórka i zeszklić na maśle. Następnie dodać podgotowane grzyby i wymieszać. Podlać niewielką ilością wody, tak aby całość się nie przypaliła, dodać suszone przyprawy i całość dusić, nawet 2 godziny (do czasu aż będą miękkie, nie "chrupkie"). Pod koniec duszenia dodać do grzybów jogurt grecki. Aby zapobiec zwarzeniu się jogurtu pod wpływem ciepła, należy go "zahartować", co robimy w następujący sposób: nakładamy do miseczki 2 łyżki duszonych grzybów, dodajemy trochę jogurtu i intensywnie mieszamy, ponownie dokładamy trochę grzybów i kolejną porcję jogurtu, znowu mieszamy i całość dodajemy do garnka, ponownie mieszając całość.
Tak przygotowane grzyby można podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub z pełnoziarnistym pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz