wtorek, 30 października 2012

Happy Halloween!


Zupa-krem z dyni: (dla 4-5 osób)

Składniki:
1 kg miąższu z dyni jadalnej lub hokkaido
1 cebula
4-5 łyżeczek wyłuskanych nasion z dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
3 szklanki wywaru z włoszczyzny
łyżka octu winnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
jogurt naturalny (kilka łyżek)
sól morska, pieprz czarny, odrobina cukru do smaku

Wykonanie:
Oliwę rozgrzać w garnku, i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. W osobnym garnku ugotować wywar warzywny z dodatkiem suszonych ziół. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, dodać go do cebuli z oliwą, zalać całość wywarem (bez ugotowanych warzyw). Wymieszać i gotować ok. 15-20 minut pod przykryciem. Ostudzoną zawartość garnka zmiksować za pomocą blendera, doprawić solą, musztardą, octem, pieprzem, łyżeczką cukru. Ponownie podgrzać. Rozlaną do talerzy zupę udekorować szczypiorkiem i uprażonymi pestkami dyni.









1 komentarz: